Najaarscursus: 3 middaglezingen in november
Curcsussen
Inschrijven is nu mogelijk!

Vanaf nu kunt u intekenen op lezingen/presentaties over kunst in de openbare ruimte in Westland (lezing1), het fenomeen Pablo Picasso (lezing 3) en Vincent van Gogh (lezing 2).

Ondersteund door veel beeldmateriaal behandeld beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk op een middag een thema of persoon. De exacte data zijn nog niet bekend, maar het wordt een maandag, dinsdag of donderdagmiddag in november van 13:30 uur tot 16:00 uur.

Bijdrage per middaglezing: € 15,- (inclusief koffie/thee). De lezing gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.

Interesse in één of meerdere middaglezingen?
Maak het ons kenbaar via een mailtje.

cursussen@crwateringen.nl

U ontvangt dan een bevestiging en een bericht zodra de data bekend zijn.

De 3 middaglezingen op een rij
Lezing-1_Kunst-in-de-openbare-ruimte
Lezing 1: Bijzondere verhalen over kunstwerken in de openbare ruimte in Westland

In de elf kernen in Westland zijn op dit moment ruim 120 kunstwerken en 15 oorlogs/herinneringsmonumenten in de openbare ruimte te bekijken. Dat weet niet iedereen. Omdat deze beelden in onze dagelijkse leefomgeving staan, met belastinggeld van Westlanders zijn betaald en voor iedereen te zien zijn, is het belangrijk om er meer van te weten. Daarom heeft beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk een lezing gemaakt waarin u kennis maakt met de rijkdom en variatie aan kunstwerken die staan opgesteld in straten, op pleinen en in parken.

Het voordeel van kunst in de openbare ruimte is, dat u geen kaartje hoeft te kopen, en dat we er, te pas en te onpas, mee geconfronteerd worden. U mag er wat van vinden, er vrolijk van worden, stil of nadenkend. Kunst heeft het vermogen grote emoties en dramatische gebeurtenissen in een krachtig gebaar of een aansprekende vormentaal te vatten. Kunst kan zo aansporen tot reflectie en bespiegeling, maar ook heilzaam zijn, troost bieden of erkenning maar evengoed vragen oproepen.

Vandaag neemt Arnold u mee in vogelvlucht en krijgt u, ondersteund met talloze foto’s, informatie over de achtergrond van veel van deze markante kunstwerken die de gemeente Westland rijk is.

Lezing-2_Over-Vincent-van-Gogh
Lezing 2: Vincent van Gogh

Vincent van Goghs ontwikkeling als mens en als kunstenaar was zowel fascinerend als tumultueus. Vanaf zijn 27ste jaar maakte hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie na van 902 brieven en dat alles in nauwelijks 10 jaar tijd.

In 1878 had Vincent van Gogh er al drie mislukte carrières opzitten. Zonder succes was hij kunsthandelaar, onderwijzer en boekverkoper geweest. Vervolgens gaf hij zijn studie theologie op nog voor hij er aan begonnen was, werd hij niet toegelaten op de evangelistenopleiding in Brussel en werd zelfs zijn aanstelling als lekenpredikant in de Borinage (een functie waar je geen opleiding voor nodig had) niet verlengd. Vincent verkeerde bijna een jaar lang in een diepe depressie en was volkomen op zichzelf teruggeworpen. Uiteindelijk besloot hij het advies van Theo op te volgen en op 27 jarige leeftijd kunstenaar te worden. Tekenen deed hij altijd al graag en hij hield van kunst. Maar het was een sprong in het diepe, want Vincent was geen natuurtalent.

Tijdens de lezing zal Arnold Beugelsdijk ingaan op verschillende aspecten van Van Goghs leven en werk, waaronder:

  • zijn vroege jaren tot zijn vertrek naar Parijs;
  • zijn twee jaar in Parijs en de Invloed van het Impressionisme;
  • broer Theo, zijn steun en de briefwisselingen;
  • zijn vertrek naar Arles, het “Gele Huis” en zijn relatie tot Gauguin;
  • de invloed van de Japanse prentkunst op zijn werk;
  • zijn mentale gezondheid: de opname in Saint-Rémy-de-Provence;
  • zijn unieke schildertechnieken en kleurgebruik;
  • terug naar het noorden: Auvers-sur-Oise (iets boven Parijs);
  • zijn invloed op andere kunstenaars en kunststromingen en de rol van de weduwe van broer Theo, Jo Bongers.
  • Lezing-3_Het-veelzijdige-talent-Pablo-Picasso
    Lezing 3: het veelzijdige talent Pablo Picasso

    De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is een legende, een mythe. Zelfs tijdens zijn leven was deze kunstenaar al de beroemdste levende kunstenaar. Geboren op 25 oktober 1881 in Málaga, Spanje, en overleden op 8 april 1973 in Mougins, Frankrijk. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn werk is zeer gevarieerd, zowel qua uitbeelding als materiaalgebruik. Hij was een alleskunner. Picasso maakte schilderijen, tekeningen keramiek en etsen. Maar was ook decorontwerper en ambachtsman die talloze disciplines beheerste, hij pinde zich niet vast op één stijl. Zijn werk veranderde door persoonlijke omstandigheden.

    Op deze middaglezing laat beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk u kennismaken met de veelzijdigheid van zijn werk. De lezing wordt ondersteund door veel afbeeldingen.

    Aan bod komen onder meer:

  • zijn vroege jaren en opleiding;
  • de blauwe en roze periode, kubistische periode en de vriendschap met Braque;
  • zijn drie weken in Nederland;
  • invloed van Afrikaanse kunst in zijn werk;
  • analytisch-en synthetisch kubisme;
  • zijn verblijf in Rome en wat hem daar inspireerde;
  • de vrouwen van Picasso;
  • Guernica, ontstaansgeschiedenis in Parijs en uiteindelijke bestemming;
  • zijn herscheppingen van beroemde kunstwerken;
  • de laatste kunstwerken voor zijn dood, waarom de Franse Staat onbeschaamd veel kunstwerken in bezit kreeg en
  • tot slot: zijn nalatenschap.
  • Interesse in één of meerdere middaglezingen?

    Maak het ons kenbaar via een mailtje.

    cursussen@crwateringen.nl

    Bijdrage per middaglezing: € 15,- (inclusief koffie/thee). De lezing gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.

    Scroll to Top