Lezing ‘Bezetting en bevrijding van het Westland 1940-1945’
Boek-bezetting-en-bevrijding-westland

Jan-Willem van de Beukel neemt u in deze lezing mee terug naar deze tijd aan de hand van foto’s en filmfragmenten van ooggetuigen. Vanaf de luchtlandingen op 10 mei 1940, tot de dag waarop de eerste Canadese soldaten in het Westland arriveerden, 8 mei 1945.

17 november 2021
19:30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Bijdrage: € 5,- per persoon (te voldoen bij de ingang)

De lezing wordt in het kader van de tentoonstelling '75 jaar Vrijheid 2.0' als extra activiteit georganiseerd door De historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul.

De lezing gaat niet alleen over de Arbeitseinsatz en de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall, maar ook over de toenemende schaarste, de angst voor neerstortende V1’s en V2’s en de onzekerheid over de afloop van de oorlog. Ook is er aandacht voor het tragische lot van de kleine Joodse gemeenschap in het Westland en voor het ontstaan van het verzet. De vele, vaak nog nooit gepubliceerde foto’s geven een indringend en soms verrassend beeld van de vijf bezettingsjaren.

Expositie '75 jaar vrijheid 2.0' ook te bezoeken

Voor en na de lezing is het mogelijk de expositie '75 jaar vrijheid 2.0' te bezichtigen. De Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul heeft foto's, documenten en voorwerpen bij elkaar gebracht van de eerste vijf oorlogsdagen in Wateringen, oorlogsverhalen, bevrijding en bevrijdingsfeesten, bombardementen en slachtoffers en daarbij heel veel herinneringen opgetekend.

De lezing, de expositie en alle begeleidende activiteiten zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van:

gemeente Westland, Westland Cultuurweg, Geworteld in Westland, Vereniging Hulp en Voorzorg en de Culturele Raad Wateringen.

Cursussen

Jan-Willem van Beukel nam de deelmers mee aan de hand van foto's en verhalen van ooggetuigen.

Scroll to Top