In de maand april exposeren Patricia Röst en Joost Knipping met hun speciale expositie 'De getijden'.
Zaterdag 1 april t/m zondag 30 april
13:30 uur tot 16:30 uur
Met op zondag 30 april van 14:30 uur tot 16:00 uur een muzikale afsluiting door Hans Kerkhof en zijn schoonzoon Matthijs Ros; beide op akoestische gitaar. Hiermee wordt de laatste middag van deze expositie muzikaal afgesloten.
De expositie is elk weekend vrij te bezoeken.
Wie Patricia & Joost zijn
Patricia Röst is 57 jaar oud en afkomstig uit Den Haag. Ze kom uit een creatief gezin, heeft 3 zussen en is de jongste thuis. Haar vader, Ben Röst, was goudsmid en wat hij zag, kon hij maken. "Hij zag details, het zelf doen. Leren kijken, met veel geduld onderzoeken hoe het werkt. Het Repareren is er door mijn vader met de soeplepel in gegoten en hebben wij (alle zussen) van hem meegekregen".
"Mijn oudste zoon Joost, die heel creatief is (afgestudeerd op de kunstacademie), heeft mij geïnspireerd om weer mijn creativiteit op te pakken. Zo ben ik elke dag gaan tekenen, van oliekrijt tot wasco. Deze experimentele fase gaf mij veel voldoening en plezier", vervolgt Patricia.
Wat haar opviel was dat ze zich beter is gaan voelen. Haar lijf stroomde weer. Ze voelde zich verbonden met hemel en aarde. "Ik voelde mij sterker en krachtiger, waardoor ik beter in balans kwam." Naarmate de kunst een steeds belangrijker rol ging spelen in haar leven, is ze samen met Joost in huis een atelier begonnen, waar ze hun passie delen. Via Joost heeft ze kennis gemaakt met de RRR-methode: Re-Use, Re-Duce & Re-Cycle. Deze methode betekent dat je met de bestaande dingen om je heen (zoals panelen, planken, kastdeurtjes, etc.) iets nieuws creëert in plaats van je iets nieuws koopt. Zo ontstaat er bewustwording en inspireert het je om vanuit het niets tot iets te komen. Zo is Patricia gaan werken met sloophout uit de natuur en diverse afvalmaterialen van de straat. Deze materialen heeft ze als canvas gebruikt en omgetoverd tot iets nieuws.
"Ik laat mij inspireren door details uit de natuur. Het bos. De structuur van een tak. De grof-en fijnheid uit een boomschors. De kleuren die elk seizoen weergeeft in een blad. Maar ook de kust. De golfbeweging van de zee. De wind beweging door de duinen. De verbeelding in het zand..."
Als kunstenaar wil Patricia graag mensen raken, gevoel brengen in kleur en op spelenderwijs hier eenheid in vinden. Verder werkt ze vanuit de details die je terugziet in de technieken die ik gebruik.
Tostiej a.k.a. Joost Knipping (1994) is een Nederlandse kunstenaar gevestigd in Den Haag. Zijn kunst richt zich op abstracte schilderijen in de traditie van het neo-expressionisme en is geïnspireerd door zijn kunsthelden Basquiat, Banksy, Pablo Picasso en A.R. Penck.
Werken van Tostiej worden gekenmerkt als een evenwicht tussen chaos en kracht. Elk werk is uniek op zijn eigen manier door vorm, kleur en compositie. Gedurende zijn hele proces van kunst maken wordt hij voortdurend uitgedaagd door zijn emoties om de juiste balans te vinden op zijn doek om zichzelf uit te drukken.
Over Tostiej: "zijn innerlijk bepaalt hoe zijn lichaam en geest reageren op het doek. Het is altijd een gevecht met zijn potlood, emoties en percepties om de juiste beslissingen te nemen terwijl hij spontaan naar de finish beweegt."
Joost beschouwt zichzelf als een jonge multifunctionele en flexibele kunstenaar. Hij vindt zijn inspiratie in 'verschillen', dingen die hij niet begrijpt maar waar hij zich zeer toe aangetrokken voelt. Vooral niet-westerse culturen zoals: Afrikaanse, Aziatische & Zuid-Amerikaanse culturen. Deze culturen staan bekend om hun grote mate van mondigheid, kleur, expressie en levendigheid wat Joost een boost van inspiratie geeft om zich op verschillende creatieve manieren te uiten.
Hij maakt zijn kunst thuis in zijn atelier dat hij deelt met zijn moeder, Patricia Knipping-Röst alias Patrice. Tostiej werkt volgens de RRR-methode: de Re-use, Re-duce & Re-cycle-methode. Wat het betekent is dat hij in plaats van nieuwe dingen te kopen en te consumeren (zoals een nieuw doek of nieuwe verf en potloden) zijn doeken op straat vindt, die hij Wall art noemt en zijn verf en potloden via tweedehandswinkels koopt in plaats van nieuwe. En het doel van deze methode is om upcycling kunst te maken.
Joost is nog een beginner als het gaat om het delen van zijn kunst met de wereld. Maar stap voor stap zal hij steeds meer van zijn kunsten laten zien. Binnenkort start hij met zijn eerste expositie in Den Haag, maar die is nog in volle gang; getiteld: "coming soon."