Duo expositie Bas Verkade en Martineke Hollander
Duo-expositie-Bas-Verkade-Martineke-Hollander

De duo expositie van Bas Verkade en Martineke Hollander voert de bezoeker langs realistische schilderijen met een surrealistisch karakter van Bas en het nieuwste werk van een de oude bekende: Martineke.

Zaterdag 2 april t/m zondag 24 april
13:30 uur tot 16:30 uur

De expositie is elk weekend vrij te bezoeken.

De duo exposanten nader belicht
Bas Verkade

werd op 17 mei 1956 in Rotterdam geboren. In deze stad heeft hij een onderwijzersopleiding gevolgd en is hier ook sinds 1978 werkzaam binnen het onderwijs. Vanaf 1985 legt hij zich naast zijn werk toe op het schilderen met olieverf. De voorstellingen die hij maakt zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is surrealistisch. De mensen of gebouwen die binnen die sfeer zijn geplaatst gaan op in het landschap en vormen samen een totaal andere realiteit.

Omdat de schilder gebruik maakt van bestaande gebouwen wordt de toeschouwer na een vluchtige herkenning meegenomen in een verborgen werkelijkheid waarin zand, bomen, water en bergen terugkerende elementen zijn. Men zou hem onder de noemer “Imaginair Realisme“ kunnen plaatsen. Zijn werk heeft door een combinatie van sfeer en verfijnde olieverftechniek een duidelijke eigenheid. Vele exposities, aankopen door musea en kunstuitleen centra zijn een signaal dat zijn werk gewaardeerd wordt. In 2017 is een van zijn schilderijen genomineerd voor “schilderij van het jaar “.

Martineke Hollander

komt ook uit het onderwijs en is haar hele leven al creatief bezig, zowel in de muziek als in de beeldende kunst. Ze heeft les gehad in tekenen en beeldhouwen. Daarnaast heeft zij, tijdens de vele vakanties, bij kunstenaars diverse workshops gedaan, waardoor ze gestimuleerd werd om met verschillende materialen aan de gang te gaan.

Martineke heeft beelden gemaakt van steen, brons, papydur en paverpol. Daarnaast maakt zij schilderijen met potlood, aquarelverf, aquarelpotloden, inkt, gouache en gemengde technieken. Ook is zij bezig geweest met het schilderen op zijde.

Op dit moment gebruikt Martineke het aquarel als basis in combinatie met andere materialen. Zij maakt daarbij veel gebruik van stof, bladgoud, draad en inkt en verder alles wat haar inspiratie geeft. Zo heeft ze haar gecrashte iMac gebruikt voor nieuw werk. Ook haar verzameling appels blijft altijd een inspiratiebron.

Scroll to Top