Historie van de werkgroep muziek

Van éénmalig initiatief naar maandelijks klassiek concert

De start van het Westlandse Open Podium (WOP) en de koffieconcerten kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Het begon allemaal op 6 juli 2003 met een optreden van het gelegenheidsorkest ‘Flautare’ o.l.v. Ton Wessling met ‘The Fairy Queen’ van Henri Purcell. ‘De Hofboerderij’ was bomvol en deuren en ramen moesten open, zodat ook buiten het publiek kon meegenieten. Dit smaakte naar meer. 


Spontaan ontstond de werkgroep muziek: enthousiaste vrijwilligers zochten naar een invulling van de mooie en akoestisch grote zaal en bedachten een concertreeks. Er stond een piano van het Waterings Kamerorkest en in goed overleg mocht die gebruikt worden.


Bij het Westlandse Open Podium kon iedere amateur zich opgeven. Bekende Westlandse namen die al op het podium hebben gestaan, zijn: Koos Sekreve met delen uit de opera Carmen, Michiel van Zeijl (viool) en Jeannette van Zeijl (piano), het Waterings Kamerorkest, Anneke Steegh (piano), ensemble Flowersound, Stephan en Renske Heijker (dwarsfluit), ensemble Good Company, het Tango-orkest Del Mosa en nog vele anderen. Op 11 juni 2006 was het eerste WOP voor kinderen; ontroerend om kleintjes vanaf 6 jaar op blokfluit of met kinderliedjes te horen.


In februari 2007 werd door een gulle gift van VSB een mooie vleugel aangeschaft. Dit bood perspectieven voor optredens van beroepsmusici die het niveau van de koffieconcerten opwaardeerden. De toegangsprijs was € 2,- incl. koffie/thee. Dit bleek een schot in de roos en vele Westlanders hebben kunnen genieten van musici die tegenwoordig in de concertzalen te vinden zijn.


Als aanvulling op de koffieconcerten en het WOP ontstond in 2008 de 1e Muziekroute. Op 5 verschillende locaties, van tuinen tot grote(re) huiskamers, waren diverse optredens te beluisteren. De muziekroute is een aantal jaar om het jaar georganiseerd.


Ondertussen groeide de belangstelling van amateurs en beroepsmusici die wilden komen optreden. Zelfs de musici van het Haags Conservatorium vervulden de koffieconcerten. De werkgroep muziek vertrouwt er dan ook op bezoekers uit de regio nog vele jaren kennis te laten maken met de klassieke muziek van (semi)professionele musici (koffieconcerten) en enthousiaste amateurs (Westlands Open Podium).

Ja ik wil op de hoogte blijven van de programmering en ontvang graag de nieuwsbrief
Ja ik wil op de hoogte blijven van de programmering
en ontvang graag de nieuwsbrief
muziekgroep@crwateringen.nl
Scroll to Top