Kunst Verwantschap: veelzijdige expositie in Wateringse Hofboerderij.

In  november exposeren drie kunstenaars met Westlandse roots: Almut Colen, Petra van der Hoeven en Ieteke Hageman – Lamme.  Er is van alles te zien: keramiek, witte “breisels”, bijzonder glaswerk en reliëfs van karton. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken en vormen. Een expositie die de moeite loont om te bezoeken!

Ieteke Hageman-Lamme heeft bij beeldend kunstenaar en keramist Eric du Chatinier haar kennis verworven over de verschillende kleisoorten en het glazuren. In de loop der jaren heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld. In haar werk overheersen kleurrijke ronde vormen, in contrast met een donkere effen tint. Soms ook een combinatie van oxide en glazuur waardoor je de klei en zijn structuur goed blijft zien. Een bijzondere techniek is het ‘Raku-stoken’, waarbij het steeds een verrassing is hoe de werkstukken uit de hete Raku-ton komen en hoe het craquelé effect er uit gaat zien.

Petra van der Hoeven laat recent werk zien. Ze blijft steeds zoeken naar nieuwe ruimtelijke vormen. Ook werkt ze met verschillende materialen, zoals glas en textiel en met nieuwe maar ook bekende technieken. Zo is er een serie op het werk van Jan Schoonhoven geïnspireerde “witte breisels”. Het toevoegen van verschillende grafische patronen en een speelse manier van inlijsten, zorgen ervoor dat het geheel een compositie vormt waarin nieuwe vormen te ontdekken zijn. Haar glazen “windlichten” maken ook deel uit van de expositie. Ze werkt met floatglas en brengt daar met poeder en verf kleur op aan. Door zeefdruk en lino technieken te combineren ontstaat er compleet nieuw glas.

Almut Colen werd ook geïnspireerd door het werk van Jan Schoonhoven. Vooral zijn latere werken, de rasterreliëfs, maakten grote indruk op haar. Alles was in het wit en het straalde rust uit. Ze heeft die inspiratie gebruikt op haar eigen manier voor nieuw werk. Aanvankelijk ook in het wit. Als materiaal gebruikte ze karton, in kleine stukjes gesneden, rechthoeken en vierkanten, geometrisch geordend, gestapeld en gelijmd. Later ook stukjes in allerlei kleuren, met acrylverf op karton geschilderd of gedrukt. Daarmee blijft het boeiend om mee te werken.

Deze expositie is elk weekend te bezoeken vanaf zaterdag 3 november tot en met zondag 25 november. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur Eén van de kunstenaars is altijd aanwezig om over het werk te vertellen. De toegang is gratis. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.