Oktober expositie in Hofboerderij

Spiegels: Dubbel expositie in Wateringse Hofboerderij.

 

In de maand oktober laten Catherine Pineau en Dorine Kleinloog hun werk zien in de Hofboerderij. Catherine Pineau woont en werkt in het Westland en maakt beelden van keramiek. Dorine Kleinloog komt uit den Haag en maakt foto’s van Haagse locaties.

Catherine Pineau, beelden van keramiek

Door vele verhuizingen moest Catherine zich steeds aanpassen aan een andere omgeving, Dat is ook zichtbaar in haar werk. Zo weerspiegelen Noord-Afrikaanse gevels indrukken uit haar jeugd. Oude gebouwen in de woestijn die verbrokkelen en opgaan in het omringende landschap inspireerden haar tot het vormen van torens met kleuren van zand, leem, lucht en zon. Met een serie kleinere objecten die aan tekens doen denken, brengt Catherine een ode aan verscheidenheid. Dit is haar antwoord op een wereld die helaas steeds uniformer lijkt te worden en waar ‘anders zijn’ eerder achterdocht wekt dan nieuwsgierigheid oproept. Sinds 1984 woont Catherine Pineau in Nederland en hier heeft ze wortel geschoten. In 2006 heeft ze de keramiekopleiding in Gouda afgerond. Ze is aangesloten bij het kunstenaarscollectief WIT.

Dorine Kleinloog, fotografie

In de winter van 2008 trok Dorine de stad in met haar fototoestel. Het had flink geregend, maar de zon scheen volop. Die dag vielen ze haar voor het eerst op: spiegelingen. Grote regenplassen met daarin scherpe beelden en lijnen. In de jaren daarna fotografeerde zij Den Haag in spiegelbeelden, niet alleen in plassen maar ook in grachten en ramen. Zij noemde ze Haagse Spiegels. De gebouwen zijn soms herkenbaar, maar vaak ook niet. Dorine: “Ik wil de werkelijkheid fotograferen, maar op zo'n manier dat het beeld onwerkelijk wordt. Door de wind veranderen de vormen en door de zon de kleuren. In die spiegelingen worden gewone objecten zoals kroos, sokkels of lampen plotseling onherkenbaar”. Dorine maakt haar Haagse Spiegels ook op de computer. Zo ontstaan nieuwe gebouwen en beelden. Door een opvallend detail van een gebouw heel vaak te spiegelen ontstaan motieven: Haagse Gevelmotieven. Deze gevelmotieven zijn ook als behang toegepast.

Deze expositie is elk weekend te bezoeken vanaf zaterdag 6 oktober tot en met zondag 28 oktober. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur Een van beide kunstenaars is altijd aanwezig om over het werk te vertellen. De toegang is gratis. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor minder validen. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.