Expositie van “De Parel”

Grote overzichtsexpositie in Hofboerderij van Jeanette van der Helm en haar cursisten.

Al tien jaar geeft Jeanette van der Helm elke woensdagochtend schilderles in het Delftse wijkcentrum “De Parel”. De huidige groep cursisten bestaat uit: Gemma van der IJssel

Ine Ruygrok; Ria Vreugdenhil; Joke van Leeuwen; Annemiek van der Meer; Ina Schròder en Yvonne Beest.

De cursisten werken met veel plezier en het is inmiddels een hechte groep geworden waarbij nieuwkomers ook direct worden opgenomen in de groep. Er wordt vrij gewerkt en er worden verschillende technieken toegepast, vooral met acrylverf. Ieder op haar eigen wijze en met eigen fantasie. De groep heeft eerder geëxposeerd in de Bibliotheek Den Hoorn en heeft deelgenomen aan de Open Atelierroute Watering en Kwintsheul in 2018.

Jeanette van der Helm is geboren in Wateringen en woont inmiddels 20 jaar in Den Hoorn. Haar passie is creatief bezig zijn. Ze schildert graag in acryl en maakt sculpturen van Serpentijn en Albast. In haar werk wordt de werkelijkheid zodanig geabstraheerd, dat er een vrijage ontstaat tussen abstractie en realiteit. Ook alledaagse voorwerpen zijn soms een inspiratiebron voor kunstwerken, zichtbaar in assemblages.

 

De expositie is elk weekend te bezoeken van zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september. Ook op de beide Open Monumentendagen,14 en 15 september, is de expositie te bezoeken. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is vrij. Exposanten zijn zelf zoveel mogelijk aanwezig tijdens deze tijden.

De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.

“Mensen en hun Wereld“ : expositie in Hofboerderij van Hans Kamp

Deze foto-expositie laat mensen zien in hun leefomgeving. Een foto is een bevroren moment van de werkelijkheid, de werkelijkheid van de mensen op de foto. Jongeren, ouderen,mannen, vrouwen in hun dagelijks leven. Een selectie van 30 foto’s die boeit, ontroert of doet glimlachen. De intentie is de bezoeker kennis te laten maken met mensen die in een wereld leven, die hij of zij veelal niet kent. De foto’s, gemaakt op allerlei locaties in de wereld,
spreken voor zich en vertellen ieder hun eigen verhaal.

 

In zijn werk maakt Hans Kamp gebruik van verschillende fotografische technieken, zoals digitale, analoge en instant fotografie. De foto’s van deze expositie zijn allemaal met een kleine camera gemaakt. Het gebruik hiervan met zijn beperkingen is een bewuste keuze. De nadelen wegen niet op tegen het voordeel dat mensen minder snel worden afgeschrikt, gemakkelijker benaderbaar zijn en het authentieke van het moment behouden blijft. De sfeer is minstens zo belangrijk als een scherpe heldere fotografische weergave van het vastgelegde tafereel.

De foto’s die op de expositie te zien zijn, kunnen worden gekocht. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Dit fonds is speciaal opgericht om mensen beter voor te bereiden op rampen. Deze foto expositie was eerder te zien in Leiden, Utrecht en Naaldwijk.


De expositie is elk weekend te bezoeken van zaterdag 4 mei tot en met zondag 26 mei. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is vrij. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.

Maart expositie Hofboerderij : Text '88

In maart exposeren Marlies Bol, Henny Arkesteijn en Margot Bekker in de Wateringse Hofboerderij. Ze maken alle drie deel uit van het kunstenaarscollectief Text ’88. Dit collectief
is in 1988 opgericht door 12 kunstenaars met eenzelfde visie op textiele beeldvorming. Er wordt gewerkt met verschillende moderne technieken, zowel in het platte vlak als ruimtelijk.
Ze experimenteren ook met nieuwe materialen, ieder op zijn eigen manier. Zo inspireren ze elkaar tot nieuw werk.

De laatste tijd werkt Marlies met een afbindtechniek, Henny drukt foto’s af op textiel en past hierop diverse borduurtechnieken toe. Margot tot slot maakt objecten van glas en combineert ook glas met textiel. Ook maken ze gebruik van zelf geverfd textiel, transparantie en in water oplosbare stoffen.

Kortom: een zeer veelzijdige expositie die het bezoeken meer dan waard is.


Werk van Text’88 was al eerder te zien tijdens het Textielfestival in Leiden, in de
Timmerwerf in De Lier en in de Bibliotheek ’s Gravenzande.
De expositie is te bezoeken tot en met zondag 31 maart. Een van de exposanten is altijd aanwezig gedurende de openingstijden. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt
plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.

“Bellen & Beesten“

In april exposeren de jonge kunstenaressen Danielle Looije en Inge van Holstein in de Wateringse Hofboerderij.

handgemaakte ringen van Danielle Looije

Danielle Looije maakt zeer divers werk. Creativiteit kleeft aan haar vanaf haar prille jaren. Ze heeft een grafische opleiding gevolgd en is ruim 10 jaar geleden een eigen marketing ontwerpbureau begonnen. Ze fotografeert en schildert al jaren, maar ontwikkelt zich steeds breder. Zo heeft ze zich de laatste tijd toegelegd op het maken van unieke kunstwerkjes die in zorgvuldig gekozen sieraden worden verwerkt. Ze maakt regelmatig vrij werk, maar werkt ook in opdracht, maar stelt haar creatieve vrijheid altijd voorop. “ Op deze wijze kan ik mij op alle vlakken creatief blijven ontwikkelen en mensen blij maken met mijn kunst.”, aldus Danielle Looije.

Inge van Holsteijn Koningin  Inge van Holsteijn Koning
“Beest” is een creatie van Inge van Holstein uit Naaldwijk. Beest wordt altijd met de hand getekend, met een kroontjespen en Oost Indische inkt. De kleuren worden gegeven door het gebruik van Ecoline. Op deze expositie kunt u kennismaken met “Beest” in allerlei gedaanten en rollen. Onder de naam “Beeldenbries” maakt Inge nog veel meer kleurrijk en origineel werk, vaak meer grafisch van aard. Inge is regelmatig aan het werk te zien op straatmarkten.

 

Beide kunstenaars zijn geworteld in het Westland en hebben eerder geëxposeerd. Dit is hun eerste gezamenlijke expositie. De expositie is te bezoeken tot en met zondag 28 april. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is vrij De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.

Japanse gedichtenmiddag

in Hofboerderij op zondag 13 januari

Wel eens gehoord over “Haiku” gedichten, maar u bent er verder onbekend mee? In samenwerking met Schrijvers tussen de Kassen is er zondagmiddag 13 januari aanstaande een leuke workshop in de Wateringse Hofboerderij, waar u gratis aan deel kunt nemen.

Om 15.00 uur wordt kort uitgelegd wat de basisregels zijn voor deze gedichten van drie regels.

De aanwezige leden van Schrijvers tussen de Kassen hebben de afgelopen weken gewerkt aan een gedichtenketen van 20 gedichten waarbij elk gedicht weer de basis vormde voor de volgende dichter. Zo is een uniek document ontstaan waar meerdere Westlandse schrijvers en dichters aan hebben gewerkt.

Deelnemers zijn in elk geval Marijke van Geest, Nico van de Wetering, Hans Kamp, Wil van der Helm, Ria Nederpel, Lia Spitters en Ineke de Bruin. Daarna kunt u, natuurlijk onder begeleiding, zelf aan de slag met deze bijzondere dichtvorm.

Tot slot worden enkele resultaten aan elkaar gepresenteerd. Omstreeks 16.00 uur wordt de
workshop afgesloten. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar het aantal plaatsen is beperkt.

De middag is een onderdeel van de JAPAN! maand die de Culturele Raad heeft
georganiseerd. Zo staat de winterexpositie, met werk van Liesbeth de Jonge, Theo Luiten en
anderen in het teken van Japan.