We gaan weer open

 

Vanaf 4 september is de expositie weer te bezoeken. Meer informatie volgt.

Expositie “Schittering aan het Water” van de Glaswerkplaats in de Wateringse Hofboerderij.

 

Vanaf zaterdag 5 juni is ook de Hofboerderij weer open! De glaswerkplaats Dakota ArtLabs Zuid57 laat met deze expositie hun fascinatie en vele toepassingen van glas zien. Alle exposanten hebben hun eigen stijl en techniek maar ze blijven elkaar uitdagen en stimuleren. Het resultaat is een verrassende en veelzijdige expositie van “Glas”.

De exposanten zijn: Petra Cleve; Meggie Janssen; Heidi van de Water; Albert van het Kaar; Jolanda van Atteveld; Astrid van Engelen en Petra van der Hoeven.

Petra Cleve begon met mozaïek, maar werken met glas - bijzonder Glas in Lood - wilde ze altijd al leren. De kleuren en de verandering door het licht blijft haar boeien.Meggie Janssen is al vanaf 2003 bezig met glas en is nog steeds experimenterend. Ze gebruikt verschillende technieken en glassoorten, altijd met kleur. Van een 2,5 meter groot kamerscherm tot kleine oorstekers.

Heidi van de Water. Glas fascineert haar al 20 jaar, vooral door de nuances van transparantie. De kleuren bepalen het motief van het ontwerp. Haar inspiratiebron is vooral de natuur. Ze gebruikt een breed scala aan technieken.

Petra van der Hoeven werkt met floatglas en brengt daar kleur op. Ze heeft ontdekt dat je met glaspoeder kunt zeefdrukken en zo uniek glas kan maken. Hier toont ze groot en klein ruimtelijk glaswerk met Tiffany.

Albert van het Kaar: “Glas is soms scherp als een mes, maar soms ook rond en aaibaar. En altijd veranderend in het licht.” Hij heeft gewerkt met diverse enthousiaste glasmakers die het oude ambacht een warm hart toedragen. Hij wil dat door zijn werk graag levend houden.

Jolanda van Atteveld. Vaak staat de mens centraal in haar werk. De gezichten worden naar levend model uit klei vervaardigd en voltooid in een glasobject.

Astrid van Engelen. Wat haar al geruime tijd in glas aanspreekt is de transparantie. Ze heeft veel gewerkt met vensterglas, dat ze geverfd, gezandstraald en verbogen heeft. Ze maakt nu vooral  staande objecten.

Kleurboek van Petra van der Hoeven   Checkpoint van Jolanda van Atteveld

De expositie is elk weekend vrij te bezoeken van zaterdag 5 juni tot en met zondag 27 juni. De Hofboerderij is elke zaterdag en zondagmiddag open van 13.30 tot 16.30 uur. Uiteraard met in achtneming van de RIVM richtlijnen.

De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen, is goed toegankelijk voor mindervaliden en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. De activiteit vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad.

Een hele kunst: basisschool de Hofvilla ontmoet de Hofboerderij

 

 

In maart is er in de Hofboerderij in Wateringen een wel héél bijzondere expositie te bezoeken. Basisschool De Hofvilla uit Wateringen en de Hofboerderij organiseren dan een speciale Kinderkunsttentoonstelling, waarin door leerlingen in speciale Kunst-Masterclasses gemaakte kunstwerken te zien zijn.

De expositie is in de maand maart op zaterdagen en zondagen, steeds van 13.30 tot 16.30 uur.  Op  zaterdag 7 maart is de expositie geopend en is te bezoeken tot en met zondag 29 maart. Elk weekend is er wel weer wat nieuws te zien, want  behalve de kunstwerkstukken uit beide Masterclasses worden er ook steeds werkstukken van andere leerlingen van de Hofvilla gepresenteerd. Bovendien kan er ook zelf kunst ontdekt en gemaakt worden.

De leerlingen van De Hofvilla zijn de afgelopen weken met lokale kunstenaars met veel enthousiasme en plezier aan de slag gegaan met het ontwerpen en maken van een eigen kunstwerk. De kunstenares Marlies Bol werkte met de leerlingen aan textiele werkvormen, waarbij met verf en afbindtechnieken fraaie en originele werkstukken ontstaan. De kunstenares Martineke Hollander ging aan de slag met schilderen, waarbij de leerlingen worden verrast met allerlei onbekende technieken.

Deze masterclasses sluiten helemaal aan bij het onderwijs dat de leerlingen op De Hofvilla krijgen: het hele jaar worden zogenaamde Ateliers gehouden waarin kinderen hun eigen talenten en interesses kunnen ontdekken. Wat is het dan leuk als je met je bijzondere talent aan de slag kan gaan met een echte kunstenares.

Deze bijzondere expositie maakt onderdeel uit van Kunstlokaal, een programma van Westland Cultuurweb. In Kunstlokaal werken scholen en cultureel aanbieders samen om nieuwe projecten te ontwikkelen. Leerlingen maken zo kennis met hun eigen culturele omgeving. Westland Cultuurweb begeleidt de projecten en stelt de resultaten beschikbaar voor de Westlandse basisscholen.

De expositie is vrij toegankelijk. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen. Deze activiteit vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad (www.crwateringen.nl)

 

Solo expositie van Adrie Huisman in Hofboerderij: “Book Art”.


De gehele maand oktober is er in de Hofboerderij in Wateringen een expositie te zien van Adrie Huisman met de nieuwsgierig makende titel “Book Art”. Kunst gemaakt met en van boeken, of op pagina’s in boeken.


De Maasdijker Adrie Huisman bezocht in de jaren ’80 de Koninklijke Academie in Den Haag en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij is opgeleid als beeldhouwer. Maar de Westlander verloochent zijn afkomst als zoon van een bekende Maasdijkse chrysantenkweker niet. Zijn levenslange fascinatie voor de ontelbare variëteiten van deze bloem krijgt vorm in talloze tekeningen en collages. Ook heeft hij drie keer langere werkperiodes in China doorgebracht, waarbij hij terugkeerde met nieuw werk, waaronder keramiek.

In de Hofboerderij laat Adrie twee soorten Book Art zien. In vitrines staan rijen bewerkte, oude liedboeken uit de Maasdijkse Hervormde Kerk. Aan de wanden hangen zijn collages op canvas van kleurrijke tekeningen en boekbladen. Tekeningen met inkt, acryl- en aquarelverf.


De eerste expositiedag is zaterdag 3 oktober, de laatste op zondag 25 oktober.


Elk weekend is de expositie vrij te bezoeken op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 Uiteraard neemt de Hofboerderij de RIVM richtlijnen in acht. Wilt u zeker zijn dat Adrie Huisman er is? Maak dan een afspraak met de exposant via instagram @adriehuisman

Winterexpositie in Hofboerderij: “Natuurlijk !”


In januari en februari exposeerden Joke Kap met schilderijen en Agnes Esenkbrink met beelden in de Hofboerderij.


Joke Kap is geboren in 1947 en woont in Naaldwijk. Zij schildert vanaf 1994 bij het Kreatief Centrum in Hoek van Holland. Ze begon met aquarel en acryl techniek maar werkt de laatste jaren vooral met olieverf. Haar inspiratiebron is vooral de natuur: bloemen, tuinen en landschappen. Soms ook zijn dieren, dorps- en zeegezichten haar onderwerp. Het werk is altijd figuratief en kleurrijk. Ze exposeerde eerder in het Reinier der Graaf Ziekenhuis, het Ministerie van Economische Zaken, de Naaldhorst en andere locaties in de regio.

Agnes Esenkbrink. Woont sinds 1993 in Naaldwijk en werkte als stylist en modeontwerper voor Nederlandse warenhuizen. In 2015 besloot ze zich volledig op haar kunstenaarschap te richten. Ze schreef een roman die een inkijk geeft in de mode-industrie. Daarna maakte ze sculpturen die ze ‘Slow Fashion Stones’ noemt. Op deze beelden plaatst ze klassieke dessins die staan voor tijdloosheid. De beelden worden gepresenteerd op kussens die gemaakt zijn van kleding, zoals oud suède. Ze werkt het liefst direct uit de steen, zonder proefmodellen. Het schakelen, zoeken en meebewegen is haar uitgangspunt. Agnes werkt ook in opdracht, maakt gedenkstenen en geeft beeldhouwlessen. Ze is lid van het Westlands Kunstenaarscollectief WIT.