Solo expositie van Adrie Huisman in Hofboerderij: “Book Art”.


De gehele maand oktober is er in de Hofboerderij in Wateringen een expositie te zien van Adrie Huisman met de nieuwsgierig makende titel “Book Art”. Kunst gemaakt met en van boeken, of op pagina’s in boeken.


De Maasdijker Adrie Huisman bezocht in de jaren ’80 de Koninklijke Academie in Den Haag en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij is opgeleid als beeldhouwer. Maar de Westlander verloochent zijn afkomst als zoon van een bekende Maasdijkse chrysantenkweker niet. Zijn levenslange fascinatie voor de ontelbare variëteiten van deze bloem krijgt vorm in talloze tekeningen en collages. Ook heeft hij drie keer langere werkperiodes in China doorgebracht, waarbij hij terugkeerde met nieuw werk, waaronder keramiek.

In de Hofboerderij laat Adrie twee soorten Book Art zien. In vitrines staan rijen bewerkte, oude liedboeken uit de Maasdijkse Hervormde Kerk. Aan de wanden hangen zijn collages op canvas van kleurrijke tekeningen en boekbladen. Tekeningen met inkt, acryl- en aquarelverf.


De eerste expositiedag is zaterdag 3 oktober, de laatste op zondag 25 oktober.


Elk weekend is de expositie vrij te bezoeken op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 Uiteraard neemt de Hofboerderij de RIVM richtlijnen in acht. Wilt u zeker zijn dat Adrie Huisman er is? Maak dan een afspraak met de exposant via instagram @adriehuisman

Een hele kunst: basisschool de Hofvilla ontmoet de Hofboerderij

 

 

In maart is er in de Hofboerderij in Wateringen een wel héél bijzondere expositie te bezoeken. Basisschool De Hofvilla uit Wateringen en de Hofboerderij organiseren dan een speciale Kinderkunsttentoonstelling, waarin door leerlingen in speciale Kunst-Masterclasses gemaakte kunstwerken te zien zijn.

De expositie is in de maand maart op zaterdagen en zondagen, steeds van 13.30 tot 16.30 uur.  Op  zaterdag 7 maart is de expositie geopend en is te bezoeken tot en met zondag 29 maart. Elk weekend is er wel weer wat nieuws te zien, want  behalve de kunstwerkstukken uit beide Masterclasses worden er ook steeds werkstukken van andere leerlingen van de Hofvilla gepresenteerd. Bovendien kan er ook zelf kunst ontdekt en gemaakt worden.

De leerlingen van De Hofvilla zijn de afgelopen weken met lokale kunstenaars met veel enthousiasme en plezier aan de slag gegaan met het ontwerpen en maken van een eigen kunstwerk. De kunstenares Marlies Bol werkte met de leerlingen aan textiele werkvormen, waarbij met verf en afbindtechnieken fraaie en originele werkstukken ontstaan. De kunstenares Martineke Hollander ging aan de slag met schilderen, waarbij de leerlingen worden verrast met allerlei onbekende technieken.

Deze masterclasses sluiten helemaal aan bij het onderwijs dat de leerlingen op De Hofvilla krijgen: het hele jaar worden zogenaamde Ateliers gehouden waarin kinderen hun eigen talenten en interesses kunnen ontdekken. Wat is het dan leuk als je met je bijzondere talent aan de slag kan gaan met een echte kunstenares.

Deze bijzondere expositie maakt onderdeel uit van Kunstlokaal, een programma van Westland Cultuurweb. In Kunstlokaal werken scholen en cultureel aanbieders samen om nieuwe projecten te ontwikkelen. Leerlingen maken zo kennis met hun eigen culturele omgeving. Westland Cultuurweb begeleidt de projecten en stelt de resultaten beschikbaar voor de Westlandse basisscholen.

De expositie is vrij toegankelijk. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen. Deze activiteit vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad (www.crwateringen.nl)

 

Expositie “ Wim’s keuze in de Hofboerderij ”

Wim van Staalduinen & Nelly van der Ende (Schilderijen & Aquarel)
Zaterdag 7 december tot en met zondag 22 december.

 

De Culturele Raad neemt afscheid van Wim van Staalduinen. Hij wordt 80 jaar en is daarmee de oudste vrijwilliger van de Culturele Raad. Maar liefst 22 jaar was hij betrokken bij de Hofboerderij, in het bijzonder de maandelijkse exposities die er vanaf 1984 zijn, naast de jaarlijkse Open Monumentendag. Hij was initiatiefnemer voor de Open Atelierroute in Wateringen en de laatste jaren bestuurslid van de Culturele Raad. De opening is zaterdag 7 december a.s. om 14.00 uur.

Wim van Staalduinen is al vanaf zijn 15e jaar bezig met kunst. Hij begon met potlood, en conté (tekenkrijt). Op latere leeftijd heeft hij een cursus gevolgd voor illustrator, maar heeft daar niet zijn beroep van gemaakt. In 1997 volgde hij een schildercursus bij Kees Fluitman in Rijswijk en werd een jaar later lid van de Aquarellisten Kring Westland. Deze schildersgroep exposeerde regelmatig in de regio. Hij schildert stadsgezichten, schepen maar ook bloemen en vogels.

Nelly van der Ende is pas in 2003 begonnen met schilderen, dankzij een cursus in het “ Hof van Heden “ in Naaldwijk. Ineke van der Knaap leerde haar aquarelleren en later Jeanne van Lier schilderen met olieverf. Zij exposeerde vaker, maar niet altijd voor de verkoop. Enkele werken zijn te dierbaar: wel te zien maar niet te koop. Op latere leeftijd heeft ze ontdekt dat ook pianospelen haar veel plezier oplevert.

 

 

De expositie is vrij toegankelijk en elk weekend te bezoeken van zaterdag 7 december tot en met zondag 22 december. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur. De exposanten zijn zelf zoveel mogelijk aanwezig. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul. (www.crwateringen.nl)

 

Winterexpositie in Hofboerderij: “Natuurlijk !”


In januari en februari exposeerden Joke Kap met schilderijen en Agnes Esenkbrink met beelden in de Hofboerderij.


Joke Kap is geboren in 1947 en woont in Naaldwijk. Zij schildert vanaf 1994 bij het Kreatief Centrum in Hoek van Holland. Ze begon met aquarel en acryl techniek maar werkt de laatste jaren vooral met olieverf. Haar inspiratiebron is vooral de natuur: bloemen, tuinen en landschappen. Soms ook zijn dieren, dorps- en zeegezichten haar onderwerp. Het werk is altijd figuratief en kleurrijk. Ze exposeerde eerder in het Reinier der Graaf Ziekenhuis, het Ministerie van Economische Zaken, de Naaldhorst en andere locaties in de regio.

Agnes Esenkbrink. Woont sinds 1993 in Naaldwijk en werkte als stylist en modeontwerper voor Nederlandse warenhuizen. In 2015 besloot ze zich volledig op haar kunstenaarschap te richten. Ze schreef een roman die een inkijk geeft in de mode-industrie. Daarna maakte ze sculpturen die ze ‘Slow Fashion Stones’ noemt. Op deze beelden plaatst ze klassieke dessins die staan voor tijdloosheid. De beelden worden gepresenteerd op kussens die gemaakt zijn van kleding, zoals oud suède. Ze werkt het liefst direct uit de steen, zonder proefmodellen. Het schakelen, zoeken en meebewegen is haar uitgangspunt. Agnes werkt ook in opdracht, maakt gedenkstenen en geeft beeldhouwlessen. Ze is lid van het Westlands Kunstenaarscollectief WIT.

“Gevleugelde schoonheid” in de Wateringse Hofboerderij: schilderijen en keramiek.

In november is er weer een dubbelexpositie te zien in de Hofboerderij. Het thema is “Gevleugde schoonheid; schoonheid krijgt vleugels”. De exposanten zijn Marieke Zandvoort, met schilderijen en Hans Middendorp met keramiek

Marieke Zandvoort woont in Rijswijk. Eind jaren negentig is ze aquarellen gaan maken. Voornamelijk bloemen en abstract. Vanaf 2010 is ze in pastelkrijt dierenportretten gaan maken. De snoeten van dieren probeert ze zo goed mogelijk te treffen. Vanaf die tijd begon ze ook op doek te schilderen. Fantasiedieren kwamen zo uit de verf, veelal (zoog)dieren met vlindervleugels. Ze gebruikt iriserende verf, zoals in de vleugels van vlinders. Haar liefde v oor dieren komt goed naar voren in haar werk.


  

 

 

Hans Middendorp woont in Monster en is geboren in 1949 te Loosduinen als tuinderszoon, daardoor heeft hij altijd interesse gehad voor groen en natuur. Hij koos dan ook voor het vak van hovenier, dat hij nog steeds uitoefent, maar dan als hobby. Zijn verdere hobby's zijn, wandelen, imkeren en het maken van keramiek. Daar kan hij je ook zijn creativiteit in kwijt. Ondanks dat hij al zo'n 12 jaar met heel veel plezier verbonden is aan ’t Atelier in Naaldwijk is dit de eerste keer dat hij exposeert.

De expositie is vrij toegankelijk en is elk weekend te bezoeken van zaterdag 2 november tot en met zondag 1 december. De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur. De exposanten zijn zelf zoveel mogelijk aanwezig tijdens deze tijden.
De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen en is goed toegankelijk voor mindervaliden. De expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul.