Leuke betaalbare najaarscursussen in de Hofboerderij

Dit najaar kunt u kiezen uit een aanbod van vier interessante cursussen.

A. KIJKEN NAAR KUNST !
Beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk laat u anders naar kunst kijken…
Gedurende een viertal maandagochtenden ( van 10.00 tot 12.00 uur) wordt ingegaan op diverse thema’s die met kijken naar kunst van doen hebben: het gebruik van beeldelementen als licht, kleur, vorm, ruimte en compositie.

Het portret als kunstuiting door de eeuwen heen; de kunststromingen in de moderne kunst zoals impressionisme, kubisme, de Stijl, Pop-art. etc. De serie wordt afgesloten met een portret van Pablo Picasso. Als u na afloop anders naar kunst gaat kijken, dan is de cursus geslaagd!  
5 november:  Beeldelementen: licht vorm en kleur als bouwstenen van alle kunstuitingen.
12 november: Het portret in de beeldende kunst: een veelzijdig thema. U wordt verrast door de bijzondere aanpak en zeggingskracht van de portretten die u te zien krijgt.
19 november: De ontwikkeling vanaf impressionisme tot land-art in de beeldende kunst. Diverse stromingen in de moderne kunst passeren de revue.
Het accent ligt op compositie, ruimtewerking, licht/donker, kleur- en materiaalgebruik.
26 november. Het veelzijdige talent van Picasso.
Deze Spaanse kunstenaar was tijdens zijn leven al een legende, een mythe. Het werk van Picasso is zeer gevarieerd, zowel qua uitbeelding als materiaalgebruik. Hij was een alleskunner die tienduizenden werken heeft nagelaten. Vandaag wordt u in vogelvlucht meegenomen naar de beeldrijke wereld van Picasso.

B. DE WEG DER WONDEREN
De Pelgrimstocht van Canterbury naar Rome.
Kort voor het jaar 1000 reisde een zekere Sigeric, bisschop van Canterbury, voor zijn promotie tot aartsbisschop naar Rome. Het "eeuwige" Rome, het "keizerlijke" Rome en stad met de graven van Petrus, Paulus en talloze "heiligen van het eerste uur". Om die redenen was Rome - afgezien van het Heilige Land zèlf - vanaf het eerste begin het belangrijkste pelgrimsdoel.
Sigeric reisde via Noord Frankrijk en Zwitserland over de Alpen naar Italië langs de áloude "Via Francigena": de Frankenweg. (Met “Franken” werden alle mensen bedoeld die ten noorden van de Alpen woonden.) Sigeric hield een verslag bij van de plaatsen die hij aandeed. We kunnen hem dus volgen op zijn reis langs nog steeds bestaande steden, woeste bergen en lieflijke landschappen.
In deze serie van zes "etappes" zal duidelijk worden waarom deze route " de weg der wonderen" wordt genoemd. Volgt u kunsthistorica Tieleke Huijbers op deze weg naar Rome? Ze laat de route zien en vertelt erover op zes maandagmiddagen van 5 november tot en met 17 december, met uitzondering van 3 december, steeds van 14.00 tot 16.00 uur.

 
D. TUSSEN HET MIDDEN OOSTEN EN HET VERRE AZIË. 
Minder bekende landen voorbij de "klassieke beschaving".
In de Sovjettijd lag het niet zo voor de hand om eens een kijkje te nemen in de landen voorbij Turkije. Maar na 1990 heeft men (her-) ontdekt wat een enorme culturele, historische en landschappelijke verrassingen daar liggen te wachten. Zo werd het christendom er eerder "officieel" erkend dan in Italië, bestond er in de middeleeuwen een cultureel zeer hoogstaand, christelijk, wereldrijk dat zelfs de Mongoolse horden en de Islam duurzaam buiten de deur hield. Daar waar de Islam wél voor kortere of langere tijd vaste voet aan de grond kreeg vind je de meest fantastische bouwwerken (wie kent niet de Taj Mahal..).
Een verrassende serie van zes lezingen over Oost-Turkije, Armenië, schitterende Armeense boekverluchtingen, Georgië, Uzbekistan en Rajasthan (noordwest India ten tijde van de Moghul- heersers, nazaten van Mongoolse moslimkrijgers). Kunsthistorica Tieleke Huijbers heeft al deze landen bezocht en neemt u graag mee op deze ontdekkingstocht. Inclusief Syllabus!
Deze cursus wordt gegeven op zes dinsdagmiddagen van 6 november tot en met 18 december, met uitzondering van 4 december. Steeds van 14.00 tot 16.00 uur.

E. FILMPORTRETTEN VAN NEDERLANDSE KUNSTENAARS .
Toonaangevende kunstenaars van dit moment worden in hun werkruimtes getoond.
Zij worden gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De muziek bij de films is speciaal gecomponeerd. De blik achter de schermen biedt inzicht in de werkwijze, materiaalgebruik, ideeën over kunst en kunstenaarschap en de persoon. Vooraf geeft beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk u een kort overzicht van wat u gaat zien.
Na elke film praten we na over wat ons het meest heeft getroffen.
Op elke bijeenkomst worden steeds vier korte films vertoond. Na twee films is een pauze. U maakt kennis met 16 (!) kunstenaars uit verschillende disciplines; bekende en minder bekende – maar altijd verrassend!
Op 4 dinsdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur komen aan bod:

06 november:  Erwin Olaf; Robert Zandvliet; Maria Roosen; Sjoerd Buisman.
13 november: Tjebbe Beekman; Herman de Vries; Tom Claassen; Saskia Olde Wolbers.
20 november: David Bade; Paul Kooiker; Mark Manders; Co Westerik.
27 november: Natasja Kensmil; Hans van Houwelingen; Ruud van Empel;  Rezi van Lankveld

Praktische zaken
Alle cursussen vinden plaats in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen, onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul. De Hofboerderij beschikt over een parkeerterrein en is goed toegankelijk voor minder validen. Elke bijeenkomst staat op zich, daardoor is het mogelijk op een later in de serie alsnog deel te nemen - uiteraard tegen een gereduceerd tarief. Als u zich aanmeldt, nemen we direct contact op!
 
Aanmelden
Per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; of  telefonisch: 06-21810560
.
U krijgt dan een bevestiging en bij doorgaan, een betalingsverzoek.
Geeft u bij aanmelding door welke cursus het betreft, uw emailadres en een – bij voorkeur - mobiel telefoonnummer waarop u te bereiken bent?

Samenvatting
Nr. Cursus Docent Kosten Tijd Datums
A Kijken naar Kunst  Arnold Beugelsdijk € 50,-  10.00 -12.00 05.11 12.11 19.11 26.11    
B De weg der Wonderen Tieleke Huijbers € 60,- 14.00 -16.00  05.11 12.11 19.11 26.11 10.12 17.12
C Gouden Momenten uit de Beeldende Kunst Tieleke Huijbers  € 60,- 10.00 -12.00 06.11 13.11 20.11 27.11 11.12 18.12
D Tussen Midden Oosten en het verre Azië Tieleke Huijbers € 60,- 14.00 -16.00 06.11 13.11 20.11 27.11 11.12 18.12
E Moderne Nederlandse.Kunstenaars Arnold Beugelsdijk € 50,- 19.30-21.30 06.11 13.11 20.11  27.11    
 
Stichting Culturele Raad Wateringen – Kwintsheul
Website: www.crwateringen.nl
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In zes bijeenkomsten behandelt kunsthistorica Tieleke Huybers de volgende kunstenaars of thema’s die zo bepalend zijn geweest voor de kunstgeschiedenis van de Lage Landen ( Nederland en Vlaanderen):

  1. De ""Romano-Gotiek” in ons ""Hoge Noorden"" in de schaduw van de grote kathedralen.
  2. Jan van Eyck en het Gentse altaar. 's Werelds meest begeerde meesterwerk.
  3. Jeroen Bosch: van de duivel bezeten?
  4. Johannes Vermeer van Delft: tovenaar met licht.
  5. ""Ijskoud"" het Hollandse ijsgezicht.
  6. De ""Haagse School"", Frans Impressionisme in een Nederlands licht.

 

Praktische zaken:

De cursus wordt gegeven op de maandagmiddagen 12, 19, 26 februari en op 12,19 en 26 maart en de dinsdagmiddagen 13, 20, 27 februari en op 13, 20 en 27 maart van 14.00 tot 16.00 uur ook inclusief een korte pauze. De cursus kost € 60,- inclusief koffie of thee. Ze gaan door mij minimaal 10 aanmeldingen. Aanmelden kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.