Expositie oktober 2017

Neef en Nicht: Marja Ouwerling en Piet Smal in Hofboerderij

Marja Ouwerling haalt de inspiratie voor haar schilderijen uit de natuur. Landschappen, bloemen, dieren, en vooral vogels vormen een oneindige inspiratiebron. Haar werk ontwikkelt zich de laatste tijd in de richting van steeds meer gelaagd werk, en het werken met de negatieve ruimte. Hierdoor komt het onderwerp uit de achtergrond naar voren. Ouwerling schildert steeds vaker in gemengde technieken. De opleiding op de kleine Tiki in Breda, heeft meer gevoel en speelsheid in haar werk gebracht. Onderaan ziet u Druiven gemaakt door Marja.


Piet Smal, een neef van Marja, is pas op latere leeftijd begonnen en hij heeft een mooie ontwikkeling in zijn werk kunnen bereiken. Zijn onderwerpen vinden hun oorsprong in het menselijk lichaam, en karakteristieke koppen. Smal is een colorist en geeft de kleuren de ruimte om hun werk te doen waarna hij zelf bepaalt wat het eindresultaat is. Zijn houtskooltekeningen zijn surrealistisch en thematisch. Het liefst werkt hij in series waardoor een thema helemaal kan worden uitgediept, om daarna weer met iets heel anders aan de gang te gaan. Onderaan ziet u een tekening van Piet Smal.

Op zondag 15 oktober is er een speciale meet en greet dag. Neef Piet en nicht Marja zijn deze dag beiden aanwezig om de verhalen achter de schilderijen te vertellen aan alle bezoekers, en in het bijzonder aan de leden van de familie Paalvast.

Piet Smal                                  Marja Ouwerling

De expositie die plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul, is in oktober elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30 in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen.

 

Expositie januari 2018

“Niets is lelijk”

Expositie Carel Steijn en cursiste in Wateringse Hofboerderij.

In januari is in de Hofboerderij te Wateringen werk te zien van Carel Steijn uit Wateringen en 17 cursisten van hem.

Steijns werk gaat over de openbare ruimte. Wat je krijgt aangeboden of wat je wordt aangedaan door je medemens, als je je naar buiten begeeft. Bijvoorbeeld De studentenflat, 16 schilderijen van 18 bij 15 cm die samen één compositie vormen. Of De vensters van Wateringen, 22 schilderijen van hetzelfde formaat die eveneens één compositie vormen en de creativiteit van de Wateringers laat zien. Stad (Den Haag) en water omvat 3 grotere schilderijen.

Een studentenflat kan er soms wat rommelig of armoedig uit zien. Een schilderij van zo’n studentenflat zou een ‘lelijk’ kunstwerk kunnen opleveren. Maar het tegendeel is waar. Niets is lelijk zegt Steijn en hij haalt de Engelse landschapsschilder John Constable (1776-1837) aan die zegt nog nooit in zijn leven iets lelijks te hebben gezien. Laat elk object zijn wat het is – licht, schaduw en perspectief maken het altijd mooi.

Van de cursisten van Steijn zijn abstracte schilderijen, portretten en landschappen te zien.

 

   

Het werk van Carel Steijn en zijn cursisten is te zien vanaf zaterdag 6 januari tot en met zatetdag 27 januari 2018. De expositie is onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul is elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 -16.30 uur, in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen. 

Diversi Tijd: Verrassende groepsexpositie

In de maand mei exposeren Mark Okkes, Agada Oosterbaan en Bouwe Kuijt in de Wateringse Hofboerderij. De Hofboerderij biedt in de maand mei onderdak aan een drietal kunstenaars uit Den Haag met als Thema “Diversi Tijd “. Een knipoog naar de verschillen tussen de drie exposanten. Mark Okkes exposeert schilderijen; Agada Oosterbaan stelt een aantal sculpturen en Bouwe Kuijt tot slot toont diverse sieraden.

Mark Okkes (1959) is van origine Micropaleontoloog en is eigenaar van OCRE, een internationaal opererend bedrijf dat specialisten detacheert in de groene energie markt en in de medische wereld. Schilderen is zijn passie. Hij is een fijnschilder; autodidact. Hij schildert optraditionele wijze met acryl maar vooral met olieverf op zelf geprepareerd canvas of paneel. De onderwerpen die hij schildert variëren van stillevens tot magisch-realistische collages.  De schilderijen weerspiegelen stilte, aandacht en beschouwing en vaak ligt er ook een diepere betekenis in.  Hij schildert zowel in opdracht als ook voor ontspanning en het plezier. De schilderijen die tijdens deze expositie tentoongesteld worden geven een overzicht van zijn werk vanaf 2000 tot nu.

Werk Mark Okkes - samen


Agada Oosterbaan exposeert een tiental sculpturen. Zij werkt vooral met marmer, albast en serpentijn: alles handmatig en minutieus.

Primovera - werk Agada Oosterbaan

Bouwe Kuijt laat in enkele vitrines diverse bijzondere sieraden zien van gerecycled rubber,
gecombineerd met andere materialen.

Sieraad Bouwe Kuijt

Deze expositie is van zaterdag 12 mei tot en met zondag 3 juni elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur gratis toegankelijk in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen. Ook op beide Pinksterdagen: 20 en 21 mei is de Hofboerderij opengesteld. 

Expositie november 2017

Bijzondere dubbelexpositie van Paul Kerrebijn en Antoinette van Beurden

 

De Wateringse schilder Paul Kerrebijn exposeert samen met keramiste Antoinette van Beurden uit den Hoorn gedurende de maand november in de Hofboerderij.

 

Uit zijn uitgebreide oeuvre laat hij deze keer graag portretten, Westlandse dorpsgezichten en abstract werk zien. Wekelijks wordt er werk gewisseld. Soms schildert hij ongevraagd voor de lol een portret van een willekeurige Westlander. Zou dus zomaar kunnen dat je er bij hangt. Ook dit maal sluit het keramisch werk van Antoinette van Beurden weer naadloos aan bij het werk van Paul Kerrebijn. Zowel de portretten , het abstracte werk en het Westland zijn verbeeld in de klei. De puntige overspanningen van de glazen kassen spelen een rol in de abstracte weergeving.

Elk van de vier expositieweekenden zijn er activiteiten als muziek, lezingen en verhalen. Er wordt geschilderd en geboetseerd. Kinderen die hun viool of blokfluit willen laten horen zijn van harte welkom. Ze krijgen altijd een mooie prijs.

 

Nu en dan wordt er een gesigneerde reproductie verloot en maakt o.a. fotograaf  Rachel de Liefde gratis een portretfoto als je dat leuk vindt. De brandweer van Wateringen komt met mooie verhalen en brandweer-reprodukties voor de liefhebber.

De opening van de expositie op zaterdag 4 november wordt muzikaal opgeluisterd door Marc Dieben op het keyboard en de piano.

 

Het laatste weekend speelt op zaterdag 25 november Koos Vellekoop met zijn band ‘Het Dok’.

De expositie die plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul en is in november elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30 in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen.

 

Voor elke bezoeker staat er koffie of thee klaar met een koekje, voor deze gelegenheid speciaal gebakken door Arjan Roodenrijs in de vorm van de Wateringse molen!

 Keramiek Antoinette van Beurden  Werk Paul Kerrebijn, Wateringse molen

  Werk Paul Kerrebijn Agnes van Ardenne

Expositie december 2017

Hoekse kunst in Wateringse Hofboerderij

Decemberexpositie van Hannie van Gijzen

 

Hannie van Gijzen uit Hoek van Holland, noemt zichzelf een bezige bij omdat zij naast haar fulltimebaan als wijkverpleegkundig volop tekent en schildert. In de 10 jaar dat zij tekent met potlood en inkt, en schildert met acrylverf, laat zij zich leiden door enthousiasme, emoties en passie. Zij heeft zich ontwikkeld door het volgen van verschillende cursussen. Vaak is zij bezig met meerdere werken tegelijk, maar zij kan zich ook vastbijten in één werk. Net zo lang tot zij tevreden is over het resultaat. Haar onderwerpen zijn onder andere bloemen en dieren, boeddha’s en portretten. Daarnaast beschildert zij ook geboortestoeltjes aan de hand van geboortekaartjes.

Het werk van Hannie van Gijzen is te zien gedurende de maand december. De opening is op zaterdagmiddag 2 december, de laatste expositiedag is zondag 24 december. De expositie, onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul, is elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 -16.30 uur, in de Hofboerderij, Hoflaan 1 in Wateringen. 

 Zebra

Leeuw

Expositie september 2017

Beelden en schilderijen uit Den Hoorn in de Hofboerderij

 'Beeldend bezig zijn is niet mijn vak', zegt Henk Petermeijer uit Den Hoorn, 'maar een passie'.

Petermeijer (Delft 1947) studeerde Beeldende Vorming aan de lerarenopleiding en werkte tot zijn pensionering als leraar aan een middelbare school. Daarnaast maakte hij beeldend werk. Nu werkt hij als beeldend kunstenaar en geeft creatieve lessen aan volwassenen.

Naast beelden maakt hij grafisch werk waarbij de mens en menselijke relaties als een rode draad door zijn werk lopen. 'De emoties in mijn geabstraheerde beelden worden versterkt door weg te laten en te accentueren wat overblijft. Ik zoek daarbij naar de eenvoud.'

Cecilia Tan eveneens uit Den Hoorn, volgde de lerarenopleiding tekenen in Rotterdam. Sinds 1991 geeft zij les aan de Kunst en Cultuur Academie in Maassluis, geeft workshops en maakt vrije werken in haar atelier in Delft.

Tijdens haar opleiding was Indonesië haar thema. 'Niet zo gek dat Indonesië mij zo bezighoudt', zegt Tan, 'want ik ben er geboren.'

Zij schildert voornamelijk met acrylverf. Een enkele keer gebruikt zij olieverf. Soms verwerkt zij verschillende materialen in haar schilderijen die realistisch zijn of abstract. Ontstaan vanuit het onderbewuste, en vooral heel kleurrijk zijn. 

De expositie van Henk Petermeyer en Cecilia Tan die plaats vindt onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul, is in september, elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30, in de Hofboerderij te Wateringen.

 

door Henk PetermeijerFroranje - Cecilia Tan

 


 

Expositie februari 2018

Zondag 4 februari 2018 is om 14.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaars de opening van de februari expositie. Klik op de onderstaande poster voor meer informatie.

 

Expositie maart 2018

Expositie van Lia van Muijen en Yolanda de Greef

Hou van blauw!

Hou van blauw: beschilderde beelden en ‘Delfts blauw’ in Wateringen.
Op een feestelijk gedekte tafel staat Delfts blauw en polychroom (meerkleurig) aardewerk.
Hou van blauw, een Haagse groep onder leiding van Lia van Muijen, laat zien waarom het
eeuwenoude ambacht nog steeds zo geliefd is. Niet in de laatste plaats bij de cursisten zelf,
voornamelijk expats. Gebruiksaardewerk zoals borden, vazen, kommen en schalen staan op
tafel, maar ook is er een tableau te zien van 42 tegels. “Dat is ons pronkstuk”, zegt Lia terwijl
ze benieuwd is naar de tegels die elk moment uit de oven kunnen komen.
In de Burgerzaal van de Hofboerderij is werk te zien van Yolanda de Greef. Zij heeft hier al
vaker geëxposeerd en komt met haar acrylschilderijen van dieren, maar ook met veel nieuw
werk. Zo’n anderhalf jaar geleden begon zij met het beschilderen van houten beelden,
voornamelijk dieren zoals een eend, giraf, een varken of een ‘buffelachtig’ dier. Wat kleiner
zijn de mussen die zij in felle kleuren heeft beschilderd. “Het is een experiment”. zegt
Yolanda al wijzend naar een paarse mus.

 

 

De opening van de expositie op zaterdag 7 april, 14.00 uur en wordt muzikaal ondersteunddoor “Trees in the City”: jonge gitaristen.
Deze verrassende expositie is tot en met zondag 29 april elke zaterdag en zondag van 13.30
tot 16.30 uur gratis toegankelijk in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen.

Expositie juni 2017

Spannende expositie in Wateringse Hofboerderij 

Verdwaal in beelden over de kracht van het leven, overleven en vergankelijkheid. En verlies je in schoonheid en sensualiteit van het alledaagse. 

Van zaterdag 3 tot en met zondag 25 juni biedt de Hofboerderij onderdak aan fotografe Rachel de Liefde (1969). Zij studeerde af aan de Fotoacademie Amsterdam en legt met haar fotografie het leven vast in al haar facetten. In haar vrije werk ontdekt de kijker steeds weer een ander werkelijkheid. 

“Een kijkje in een andere wereld”, zegt De Liefde. “Ogenschijnlijk, want het is toch echt de onze.” De fotografe uit Monster laat de toeschouwer de poëzie en emotie zien die gevangen zitten in ons dagelijkse leven. De foto’s stralen kracht uit. Haar onderwerpen zijn maatschappelijk moeilijk. Zoals het ouder worden, een zwart-wit serie van mensen boven de zeventig. Rouwen na zelfdoding is een ander onderwerp. In haar eigen stijl weet zij schoonheid, pijn en liefde te vatten in prachtig beeld. 

Ander werk heeft een sensuele lading. Een 120 x 120 cm plaat toont een grote intimiteit en speelt met de kijker. Volgens De Liefde, de erotiek van moeder natuur. “Bloemen zijn nu eenmaal een lust voor het oog. Als fotograaf help ik het oog een beetje. Hier midden in het Westland vol bloemen voelt dat als een roeping.” 

De Liefde besteedt veel tijd aan de kwaliteit van haar printwerk. Foto’s printen is een ambacht vindt  zij. Gedreven vertelt zij over Japans papier, 11 kleurendruk, gespecialiseerde printers en de nodige proefdrukken die de prullenbak in gaan. “Het vangen van het juiste licht, die zachtheid, de scherpe lijn, de fijne structuur, dat blijft, ook nadat ik de camera weer hebt opgeborgen. Het is pas af als het aan de muur hangt.”

Deze expositie vindt plaats onder verantwoordelijkheid  van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul. De opening is op zaterdag 3 juni om 14.00 uur, in aanwezigheid van de fotografe.

 

 Rachel de Liefde

 

 


 

 

Expositie maart 2017

Schildersgroep Maasland exposeert in Wateringse Hofboerderij 

In de maand maart exposeert de schidersgroep “Maasland” . De groep bestaat uit de dames Wil Wassink, Tiny Vissers,  Agda Makken, Marja Weltevrede, Sonja ten Lohuis, Lijda Lansbergen en Jannie Passchier. Door het Creatiehuis in Maasland werd Wil Wassink benaderd om daar les te gaan geven,dit doet ze nog steeds alleen nu in haar eigen atelier, het voormalige Raadhuis in Maasland. Naast schilderlessen geeft ze ook workshops met kinderen. 

De schildersgroep bestaat nu uit Wil Wassink en zes van haar leerlingen. In de loop van de tijd hebben  ze door het schilderen elkaar leren kennen, maar weten ook anderen de groep en haar leden te vinden. Zo krijgen ze ook opdrachten van anderen en exposeren soms samen; onder andere in Tavenu in Maasland en komende maand dus in de Wateringse Hofboerderij. Hun werk bestaat uit abstracte schilderijen, die gemaakt worden met behulp van diverse soorten materialen zoals zand,steentjes,karton etc.  Dat geeft  een bijzonder verrassend resultaat. Met veel plezier en energie hebben ze allemaal een eigen stijl ontwikkeld. Wil Wassing is dan ook trots op haar leerlingen en wil hun werk, met dat van haar zelf, graag laten zien.  Alle geëxposeerde schilderijen zijn ook te koop. 

De openingstijden zijn elke zaterdag en zondag, van 4 maart tot en met 26 maart, van 13.30u tot 16.30 uur. 

 Wil Wassink expositie maart 2017

 

Expositie april 2017

Marco Bronswijk met impressionistisch werk

Marco Bronswijk (’s-Gravenzande, 1966) begon op zijn achtste jaar stripfiguren na te tekenen. Dat deed hij zo goed dat zijn ouders hem vroegen of hij ze niet had overgetrokken.

Voor de jonge tekenaar was sport de belangrijkste vrijetijdsbesteding en hij probeerde ook op sportgebied wat op papier te zetten. “Ik ontwikkelde mijn creativiteit  door mezelf steeds moeilijker opdrachten te geven. Eigenlijk heb ik door de jaren heen, altijd wel getekend en geschilderd. Familie en vrienden zeiden al jaren dat ik daar meer mee moest doen.”

En nu is hij hier dan eindelijk na 42 jaar: zijn eerst expositie in Westland.

Bronswijk is autodidact, heeft geen opleiding of cursus gevolgd op het gebied van tekenen, en zijn voorkeur gaat uit naar het impressionisme. Plein-air schilderen (het schilderen in de buitenlucht) vindt hij het leukst, en dat lukt hem ook steeds beter, zegt hij zelf.

“Ik merk dat er nog steeds ontwikkeling zit in mijn werk. Zo probeer ik in mijn landschappen de sfeer van het moment te pakken. Dat vind ik ook zo kenmerkend bij het impressionisme. En soms voel ik al, terwijl ik nog bezig ben, dat het mij lukt. Gelukkig zie je dat ook terug in mijn werk.”

Naast portretten en landschappen maakt Bronswijk nog digitale cartoons en karikaturen. 

De expositie van Marco Bronswijk, vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen-Kwintsheul. En is gedurende de maand april, met uitzondering van eerste paasdag, elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30 u, in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen. De expositie wordt geopend op zaterdagmiddag 1 april.
En dat is geen grap!

 

Marco Bronswijk - Bosweg

 

 

 


 

Expositie februari 2017

ZUSSEN
Jeanette en Wil van der Helm exposeren

 

Jeanette van der Helm (1949) komt uit een creatieve familie in Wateringen. Als veelzijdig kunstenaar maakt zij behalve schilderijen ook sculpturen. 

“Ik begon als autodidact”, zegt Jeanette, “maar al snel wilde ik mijn kennis vergroten en volgde ik verschillende kunstopleidingen, waaronder de Vrije Academie in Delft.” Daar ontwikkelde zij een voorkeur voor gemengde technieken. Haar collages hebben vaak een betoverende sfeer en nodigen uit om er lang en intensief naar te kijken. Sinds enige tijd werkt Jeanette voornamelijk met acrylverf. Onder andere door verfijnd glaceren realiseert zij een opmerkelijk kleurenpalet.

“Naast de natuur zijn ook foto’s uit de media en vakantieherinneringen favoriete onderwerpen. Dan gebruik ik materialen in mijn omgeving zoals, zand, zaden, glas en zwerfvuil.” Bronnen van inspiratie vormen ook de kunstenaars Gerhard Richter, Armando en Jackson Pollock. Dat is te zien in haar abstracte werken die vaak een mysterieuze sfeer hebben.

Jeanette werkt ook in opdracht. Eén van haar werken hangt in de centrale hal van metaalbedrijf Metazet in Wateringen. Jeanette geeft momenteel workshops en cursussen aan volwassenen. “Ik vind het belangrijk dat kunst ‘gezien' wordt. Daardoor is het mogelijk dat anderen zelf gaan onderzoeken of zij die creativiteit of talenten, in hun leven kunnen toepassen. Juist daarom zijn cursisten zo sterk betrokken tijdens hun deelname.”

 

“Voor mijn werk maak ik vaak gebruik van dingen die een ander geneigd is weg te gooien”, begint Wil van der Helm (1950). ”Theedoosjes, hout, zaagsel, stukjes glas, restjes keramiek, papier en touw. Kortom alles wat de zintuigen kan prikkelen. Ik wil de nieuwsgierigheid opwekken bij de kijker. Wat is de gedachte achter het kunstwerk? Ik vind het geweldig wanneer de kijker iets langer stil staat voor mijn werk.”

Doordat zij het teveel gemaakte behangplaksel niet door de gootsteen wilde spoelen, ontdekte zij dat ze een verrassend mengsel kon maken met houtvezels en verschillende kleuren verf. “Dit smeerde ik samen met dierbare herinneringen op mijn doeken. Het reliëf dat ontstond, kreeg zeggingskracht.” Ook merkte Wil al werkende dat stukjes keramiek op jute met witte verf, elkaar konden versterken.

Zij volgde eveneens een opleiding en in 2008 behaalde zij haar diploma voor schilderkunst, aan de Kunstacademie in Leiden. Naast haar schilder- en beeldhouwwerk tekent zij illustraties bij de door haar geschreven verhalen en gedichten voor kinderen.

Tijdens de openingsuren van de expositie zal Wil uit haar boekjes voorlezen voor kinderen en hun ouders.

Art Fantasy - Jeanette van der HelmGemengde techniek - Wil van der Helm

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Expositie december 2016

Back to my roots – Mariska de Kok!

Het jaar 2016 is voor Mariska de Kok (1966) een verzameling van jubilea waarvan er één is die nog niet het daglicht heeft gezien: haar 12 1/2 jarig jubileum als docent! De uitnodiging van de Culturele Raad voor een expositie is een unieke kans om deze bijzondere mijlpaal te vieren waar alles is begonnen – het Westland!

Mariska schildert, tekent, schrijft en maakt beelden al zolang zij het zich kan heugen. Oorspronkelijk komt zij uit Poeldijk. Vele jaren werkte en woonde ze in Naaldwijk, waar zij zich fulltime bezig hield met schilderopdrachten, les geven in zowel schilderen als tekenen en met exposities. De liefde bracht haar naar Katwijk aan Zee waar ze sinds 2012 woont en werkt in haar bijzondere atelier aan de Boulevard.

Mariska heeft al haar (oud)-cursisten uitgenodigd om hun mooiste werk beschikbaar te stellen voor een salonexpositie. In totaal zullen er meer dan 60 cursisten hun beste werk exposeren. Dit wordt dus letterlijk een spraakmakende expositie. De reacties zijn ontroerend, enthousiast en er is duidelijk behoefte om nog één keer te genieten van elkaars werk en vooral ook ieders aanwezigheid.

De Hofboerderij zal daarom in de maand december de locatie zijn voor ontmoetingen en het ophalen van herinneringen; goede gesprekken en het genieten van veel, heel veel schitterende kunstwerken van Mariska zelf en van haar cursisten.

De officiële opening van de grote jubileumexpositie is op zaterdag 3 december 2016 om 14:30 uur. Iedereen is van harte welkom!

De expositie die plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul, is in december elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur, in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen.

 


 

Expositie november 2016

Solotentoonstelling glaskunst van Martine Knoppert in Hofboerderij.

Omdat Martine Knoppert (Den Haag, 1966) 50 jaar werd, 25 jaar is getrouwd en haar glasatelier 25 jaar bestaat, besloot zij dit drievoudige jubileum te vieren met een soloexpositie in de Hofboerderij te Wateringen. Vijfentwintig jaar waarin ze haar eigen weg ging, wars van luchtfietserij, en werkend in uiteenlopende technieken waarin experiment en nieuwsgierigheid een belangrijke rol spelen.

Martine Knoppert volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze in 1990 afstudeerde in de richting Monumentale Vormgeving. Na de academie volgde nog een specialisatiejaar aan de glasafdeling op het West Surrey College of Art & Design in Farnham in Engeland, om haar blik te verruimen en bijvoorbeeld glasblazen uit te proberen. De techniek van het fusen, bestaand glas opnieuw versmelten in combinatie met slijpen, heeft na al die jaren nog steeds haar voorkeur.

“Het glas daagt me uit. Ik probeer grenzen op te rekken en wil spelen met de mogelijkheden. Soms komt een fabrikant met iets nieuws dat me aanzet tot nieuwe werken. Niet alles wat ik maak zit meteen in de Knoppert-stijl. Het experiment moet eerst de ruimte krijgen en het werk moet groeien. Juist dat experimentele, de nadruk op vormen en tussenvormen; het gebruik van structuren, herhaling en ritme geven mijn werk een eigen gezicht.”

In de Hofboerderij is het werk van Martine Knoppert ingedeeld in de categorieën Less blijft more, Golvende patronen, Natuurlijk glas, Zin en onzin & Mens en dier.

Ter gelegenheid van haar jubileum bracht zij Golvende patronen uit, een overzicht van haar werk en leven. Dit boek is te koop op de expositie.

De expositie die plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Kwintsheul, is in november, elke zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur, in de Hofboerderij, Hoflaan 1 te Wateringen. De glaskunstenares zal tijdens de openingsuren zelf aanwezig zijn.

 


 

expositie oktober 2016

Westlandse trio-expositie in Hofboerderij

Drie Westlandse kunstenaars exposeren de hele maand oktober in de Hofboerderij te Wateringen.

Marc van Berkel (Monster) volgde drie jaar de opleiding tot mozaïek kunstenaar aan de Italiaanse Scuola Mosaicisti Del Friuli. Aan deze opleiding die uniek is in de wereld, was Van Berkel de derde Nederlander. Verschillende facetten van mozaïek kwamen aan de orde, van werken in kathedralen tot moderne schilderijen waarin duizenden stukjes glas zijn verwerkt. Van Berkel: “Het is mijn passie om de oude kunst van mozaïek in Nederland te herintroduceren.”

Marijke van Ruyven (De Lier) voltooide 18 jaar geleden haar keramiekopleiding bij Stichting Bevordering Beroepsopleidingen in Gouda. Na workshops boetseren en raku stoken te hebben gevolgd bij Joop Cock, gaf zij verschillende groepen cursisten les. Zij experimenteert met vormingstechnieken en soorten glazuur, en is steeds op zoek naar mooie en sterke kleurcombinaties. Marijke die ook op draaischijf werkt, is één van de bestuursleden van de Atelierroute in De Lier.

Marry Verbeek (De Lier) begon in 2000 te werken met handgevormde klei bij Atelier De Scherf, waarna zij cursussen volgde bij Atelier De Blokhut van Marijke van Ruyven. Na jaren te hebben geëxperimenteerd met vazen, schalen en andere objecten, stapte Verbeek over naar het maken van keramiek sieren. Hangers en broches hebben haar voorkeur. Door spiralen en kristallen toe te voegen krijgen haar sieraden een unieke uitstraling. Primaire kleuren zijn aardetinten en zwart-wit. Secundair zijn de heldere tinten in haar werk.

                    

 

                                

 


 

Expositie juni 2016

Een bijzondere expositie: DIEREN

Vanaf zaterdag 4 juni tot en met zondag 26 juni is een expositie met het thema 'dieren' te zien in de Wateringse Hofboerderij. Yolanda de Greef exposeert ruim 20 veelkleurige werken waarvan er 8 zeer recent zijn.

Yolanda de Greef, geboren in Den Haag, en thans woonachtig in Naaldwijk, volgde de opleiding grafisch- en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na te hebben gewerkt als grafisch ontwerper, richtte zij zich op het maken van portretten van kinderen en huisdieren, overwegend in pastel en potlood. Er volgden muurschilderingen in acrylverf, en schilderijen op canvas. Haar thema’s ontleent De Greef aan de natuur. Zij is gefascineerd door dieren zoals roofvogels, huis- en boerderijdieren. Zij geeft haar eigen draai aan wat zij in de realiteit waarneemt, zonder het puur figuratieve te verlaten.

Eerder exposeerde de Westlandse in De Lier, Naaldwijk, Monster en zeer recent in Loosduinen.


Ter gelegenheid van de expositie in de Hofboerderij, is een muziekstuk gecomponeerd met de zeer toepasselijke titel Yo’s tune.


Haan door Yolanda de GreefKoe door Yolanda de Greef

 


 

 

 

Expositie april/mei 2016

CONTRASTEN

Ze zitten klaar in een huiskamer in de Haagse Tomatenstraat. De kunstenaars die in de maanden april en mei zullen exposeren in de Hofboerderij in Wateringen.

Ze kennen elkaar doordat de een de ander les gaf, zoals Jan Willem van Swigchem die jaren geleden Mieke van den Brande djembéles gaf. Of door hun gezamenlijke achtergrond, de opleiding aan de HALO, zoals Patricia van Stekelenburg en Els de Groot van Leeuwen. En dan nu een groepsexpositie in het Westland. Waarom?

“Twee jaar geleden”, begint Mieke, “hield ik in mijn tuin, samen met de buren, de tentoonstelling, Two Gardens of Art. Die had veel succes. Het was een stralende dag en alle kunstwerken stonden buiten. Dit wilden we herhalen, maar nu op een andere plek.”

Mieke kent de Hofboerderij doordat ze in het Westland heeft gewoond. Was jaren geleden een van de oprichters van de volksuniversiteit in Monster, en gaf verschillende cursussen zoals over kunstgeschiedenis en de Egyptische oudheid. Begonnen met wandkleden, is ze later ook gaan schilderen. Van haar zullen schilderijen met textiel te zien zijn. De vergankelijkheid van elkaar opvolgende beschavingen intrigeert haar. “De Europese beschaving verdwijnt, de Bijbel wordt ingeruild”. En die vergankelijkheid wil zij uitdrukken door met textiel te werken. Patricia die naast de Willem de Kooningacademie nog twee hbo-studies voltooide, zal met olieverfschilderijen van watervogels, bloemen en dierenportretten vertegenwoordigd zijn. Zij zegt het elke keer weer spannend te vinden om het gevecht aan te gaan met een groot wit doek, terwijl Mieke juist de dialoog met het schilderij wil aangaan.

“Contrastrijk”, vindt Els, die het gesprek aanhoort. “En daarom hebben wij deze tentoonstelling ook Het contrast genoemd.” Haar bijdrage aan de groepsexpositie bestaat uit foto’s van Spitsbergen. “Mijn hobby is fotograferen en het was altijd al mijn droom om naar Spitsbergen te gaan. Ik wilde weten waar de oude walvisvaarders hebben gewoond. En ik was benieuwd naar Smorenburg. Ik had al een boek over de Lofoten gemaakt. En in De aarde op 1, een boek van het Wereldnatuurfonds, is een van mijn foto’s opgenomen.”

Een andere autodidact is Jan Willem van Swigchem. In zijn atelier in de binnenstad van Den Haag, met uitzicht op daken en kerktorens, toont hij zijn papier reliëfs. Hij snijdt ze met de hand uit chromolux, dun karton, en door stukjes weg te snijden, te vouwen en in verschillende richtingen te buigen, ontstaat er een kleur- en lichtspel dat afhankelijk van de kijkrichting en belichting, steeds verandert.

“Vergelijk het met een boom”, zegt Van Swigchem, “van een afstand lijken alle blaadjes hetzelfde. Eén berg groen, maar alle blaadjes zijn verschillend, ze hebben bijvoorbeeld andere nerven.” Die textuur en structuur wil hij vangen in zijn fragiele en arbeidsintensieve werk.

Het is een kwestie van kijken en contact maken met de beschouwer, of zoals hij het zelf uitdrukt: “To see, or not to see - that is no question.”

De expositie Contrasten in de Hofboerderij te Wateringen, Hoflaan 1, is elke zaterdag en zondag te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur, met pinksteren gesloten!).

            

            

         


 

Expositie maart 2016

Vijf jaar de Hoek, foto-expositie van Peter de Krom in de Hofboerderij te Wateringen

Van 5 t/m 28 maart 2016 exposeert Peter de Krom met zijn foto-serie getiteld Vijf jaar de Hoek.

Peter de Krom (35), geboren en getogen in Hoek van Holland, noemt zijn geboorteplaats een eigenaardig dorp dat hij nooit heeft begrepen, hoewel hij er 25 jaar heeft gewoond. Na zijn opleiding aan de Kunstacademie St. Joost in Breda (bachelor documentaire, fotografie) te hebben voltooid, werkt De Krom nu voor o.a. NRC/Handelsblad, Vrij Nederland, Volkskrant Magazine en de Süddeutsche Zeitung. Hij viel meerdere keren in de prijzen. Zo werd hij enkele malen onderscheiden met de Zilveren camera. Sinds 6 jaar woont en werkt hij in Rotterdam.

“Hoek van Holland is erg vergankelijk”, begint De Krom. “En lijkt soms te verkeren in een heuse identiteitscrisis. De bewoners voelen zich er vrij, maar tegelijkertijd zoeken zij naar houvast. Er heerst een mentaliteit van, ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Alleen, hoe meer de mensen dat nastreven, hoe gekker het soms lijkt te worden.”

Door middel van een online schetsboek en de projecten die daaruit voortvloeiden, leerde Peter de Krom ‘de Hoek’ beter kennen. De projecten die hij nu in de Hofboerderij laat zien, zeggen niet alleen iets over de kustplaats, maar vooral ook over Nederland.

Naast zijn vrije werk geeft De Krom in zijn series Scootrangers, Hoek van Holland en Schatgravers zijn geheel eigen kijk op het dorp dat zoals hij dat zegt, ligt vastgepind tussen het Westland en Europoort.

De opening vindt plaats op zaterdag 5 maart. Tijdens deze opening worden twee korte films vertoond. Eén over de zogeheten stokstaartjes die heel iets anders laten zien dan de bekende beelden van de Zuid-Afrikaanse diertjes, en een andere over scootmobielers uit Maassluis.

De expositie is elke zaterdag en zondag te bezichtigen van 13.30 tot 16 30 uur, met uitzondering van zondag 27 maart (eerste paasdag). Maandag 28 maart (tweede paasdag) is de Hofboerderij geopend.

U bent van harte welkom.  

 De schatgravers


 

Expositie februari 2016

Bijzondere expositie: BUREN!! Schilderijen van Karim Aachir en Jan Hilgerson

Vanaf zaterdag 6 tot en met zondag 28 februari is er een bijzondere expositie met als thema: Buren! Karim Aachir en Jan Hilgerson wonen in Wateringen en zijn buren. Beiden exposeren voor de eerste keer, maar met totaal verschillend werk en hebben ook geheel uiteenlopende achtergronden.

Jan Hilgerson is autodidact. Hij was loonfrezer en heeft daarna 35 jaar machinaal bollen gerooid. De machines bouwde en ontwikkelde hij zelf. Hij begon met schilderen toen hij 16 jaar was en heeft – in eigen woorden – nooit één seconde les gehad.
Hij zocht voorbeelden om te schilderen van ansichtkaarten en heeft daarna veel inspiratie opgedaan in musea. De voorstellingen van de schilderijen en de techniek spraken hem aan. Vond het zo knap hoe het geschilderd was. Daarmee werd het voor hem een uitdaging om in de buurt van het schilderij te komen. Na een lange pauze is hij vanaf 2008 steeds meer gaan schilderen. Hij maakt foto’s van veelal klassiek werk om dat daarna thuis uit te werken.

Karim Aachir is geboren in het plaatsje Al-Hoceima in het Noorden van Marokko. Na het voortgezet onderwijs is hij naar de Middelbare school voor beeldende kunst gegaan. Toen hij in 2001 in Nederland kwam, volgde hij enkele oriëntatiecursussen bij de Groningse Kunstacademie Minerva. Hij nam deel aan het toelatingsexamen met als resultaat dat hij de studie Autonome Beeldende Kunst kon volgen. In 2006 behaalde hij zijn diploma. Op dit moment ik hij werkzaam als logistiek medewerker en volgde daarvoor ook een opleiding. Hij zegt over zijn werk: “Mijn werk gaat over integratie omdat het tegengestelde en contrasterende ook elkaar aantrekken. Contrasterend betekent voor mij immers niet “elkaar uitsluiten”. Door de goede contrasterende kleuren te gebruiken en in de juiste verhouding weer te geven, probeer ik juist te bewerkstelligen dat de kleurdelen elkaar verstevigen en elk hun eigen plaats krijgen in het geheel.” De cactus is een terugkerend thema: symbool voor overleven onder moeilijke omstandigheden. En zoals een cactus in een grote ruimte leeft, gebruikt hij grote doeken. 

 

         

 Karim Aachir                                                                                             Jan Hilgerson

 

 Opening 6 februari jl.

         O


 

Expositie januari 2016

Tekeningen en schilderijen van Ger Alleblas 

Van 9 tot en met 31 januari exposeert Ger Alleblas-Behrtel haar schilderijen en tekeningen.

Ger (67) tekent en schildert sinds haar kinderjaren. Zo’n 15 jaar geleden nam zij les bij de Vrije Akademie in Den Haag, later bij de VAK in Delft. Het portret- en modeltekenen, en schilderen naar model vormen haar grote passie. “Steeds opnieuw geïnspireerd raken door het model, dat verveelt nooit”, zegt de Lierse. “Het schilderen vormde een heerlijke tegenhanger van mijn werk in het onderwijs, en van mijn politieke activiteiten in het Westland. Voor mij zijn het nog steeds gouden uren.” De werken van Ger Alleblas zijn vaak impressionistisch, veelal op papier, in houtskool en acryl.

De expositie in De Hofboerderij in het Hofpark te Wateringen is te bezichtigen elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. 

      

 

De expositie werd officieel geopend door voormalig wethouder van cultuur van de gemeente Westland, de heer Maarten van der Zwan. In zijn betoog wees hij onder andere op de geringe gemeentelijke aandacht die er is voor alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. “Een gemiste kans om Westland óók daarmee op de kaart te zetten.”, zo betoogde hij.  Verder moedigde hij iedereen aan om zijn/haar verborgen talenten op te zoeken en gewoon te gaan schilderen, tekenen, beeldhouwen, etc. Vervolgens kwam Ger Alleblas zelf aan het woord. Ze schildert en tekent al jaren maar had nooit de ambitie om er mee te exposeren. Sinds 2011 doet ze mee aan de jaarlijkse groepsexpositie van de Lierse Amateurkunstenaars (LAK). De lovende reacties daar op deden haar besluiten tot deze solo expositie.  “Ik heb  veel plezier in het schilderen,  ik hoop dat de kijkers naar mijn werk dat plezier ook ervaren!”, aldus Alleblas.

Een impressie:

            

 


 

Expositie december 2015

Schilderijen van Iny Gussekloo en Floriske Gerritsma

 

Iny Gussekloo noemt zichzelf een levenskunstenaar. Dat komt tot uiting in de onderwerpen van haar schilderijen. Zij heeft geen bepaalde stijl; zij maakt abstract- en figuratief werk, en schildert dieren. Op dit moment werkt zij voornamelijk met acrylverf. Haar opleiding genoot zij van diverse docenten aan de VAK te Delft.

 

 .       

 

Floriske Gerritsma  Zo'n tien jaar geleden is Floriske Gerrtisma gaan schilderen. Zij heeft haar stijl gevonden bij een kunstenares in België bij wie ze een aantal workshops en kunstklassen heeft gevolgd. Ze werkt heel gelaagd met het paletmes op groot doek. Hoewel ze met abstract werk is begonnen schildert ze tegenwoordig meer figuratief. Aardetinten hebben haar voorkeur en soms gebruikt ze materiaal in haar werk zoals: vloeipapier, aluminium e.d. De liefde voor de natuur is haar grootste inspiratiebron. Haar schilderijen bestaan ook uit lagen, te beginnen met vrolijke kleuren om te eindigen in aardetinten. Maar de felle kleuren blijven toch zichtbaar om haar er aan te herinneren dat er ondanks alles altijd een nieuw begin is..

 

 

De expositie loopt van zaterdag 5 december t/m zondag 27 december

 

 


 

Expositie november 2015

ETSEN VAN MARTEN HAZELAAR

Net als iedereen ben ik ergens in mijn derde en vierde jaar begonnen met tekenen. Mijn grafische leven begon in mijn vierde jaar, toen ik van een lieve buurvrouw een enorme stempeldoos kreeg, die we samen in een bordeauxrode Daf 44 met ivoren dak zijn gaan kopen in de speelgoedwinkel. Stempels speelden toen overigens bij veel kinderen een belangrijke rol. Bij een foutloos dictee of een goed gemaakte serie sommen kreeg je er een in je schrift. Nog steeds is stempelen en alle afgeleiden daarvan bij mij sterk gekoppeld aan plezier. Het tekenen heb ik nooit meer opgegeven. Met stempelen en andere grafische technieken kwam ik weer in aanraking op de Vrije Academie in Delft bij de cursus grafiek van Rinné Mervel. Het maken van linosnedes en etsen bleek direct een mooie aanvulling te zijn op het schetsen en tekenen. Maar al gauw nam de grafiek een veel grotere plaats in.

Grafiek is voor mij het ideale mengsel van bijzondere uitdrukkingsmogelijkheden en techniek. De krachtigste lijnen, de fijnste arceringen, het diepste zwart, de vetste kleurvlakken, alles is mogelijk. Een ets heeft bij mij van huis uit een plezierige melancholie. De lino’s een brutale kracht.

Ik woon in Delft en heb een atelier aan huis. Verder ben als docent werkzaam in het middelbaar onderwijs (Chr. College De Populier, Den Haag), waarbij ik ook onder meer cursussen in de grafische technieken geef (stempelen, etsen en lithografie).

Marten is Lid van het Grafiekplatform VOG.   

 

                                            

De expositie loopt van zaterdag 31 oktober t/m zondag 29 november 2015. De Hofboerderij is geopend elke zaterdag- en zondagmiddag avn 1.30-16.30 uur. U bent van harte welkom.

 

 


 

Expositie oktober 2015

Michel van der Voort met schilderijen

Michel van der Voort schildert taferelen waarin de mens centraal staat in een geheel eigen, zeer authentieke stijl, die raakt aan graffiti en strip. De schepsels hebben een doorgaans monstrueus en pijnlijk direct voorkomen, zowel in vorm als in expressie.

Sociaal of maatschappelijk engagement heeft hier niets mee van doen. Veel meer gaat het Michel om het verkennen van emoties in vormen en kleuren, waarin het contrast, gedetailleerde patronen en de verschillende schildertechnieken de hoofdrol spelen. De inspiratie voor de onderwerpen haalt hij uit zijn directe omgeving en dagelijkse bezigheden, gevoed door een voorliefde voor rariteiten en een nooit aflatend gevoel voor humor.

Michel begint niet met een vooropgezet plan of een vooraf bij elkaar gezochte verzameling van beelden. Tijdens het creëren weegt hij af wat de volgende te nemen stappen zijn. Aldus is het eindresultaat, als gevolg van een vloedgolf aan ideeën en op elkaar volgende beslissingen, niet van tevoren bekend, waardoor het creatieve proces steeds een plezierige ontdekkingsreis blijft. Eenieder die er voor openstaat zal de vrolijkheid, ironie en zelfspot kunnen herkennen en appreciëren.

 

                   

                                    waterpop                                                                flyinghigagain

De expositie is van zaterdag 3 t/m zondag 25 oktober te bezichtigen elke zaterdag- en zondagmiddag van 13.30-16.30 uur. U bent van harte welkom. 

 


 

Expositie september 2015.

SCHILDERIJEN: DUO EXPOSITIE VAN GERARD SMITS EN ALBERT DEKKER

Van 5 tot en met 27 september exposeren Gerard Smits en Albert Dekker in de Hofboerderij te Wateringen. .De Hofboerderij is geopend elke zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 - 16.30 uur. De toegang is vrij.

Gerard Smits  (1935) woont in Monster. Zijn opleiding kreeg hij aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Daarna volgde nog een opleiding aan de Vrije Academie.  Hij heeft altijd gewerkt als grafisch ontwerper/illustrator. Gerard maakt in zijn werk gebruik van verschillende technieken zoals brons, olieverf en kunststof. Hij maakte o.a. pentekeningen en etsen en gebruikte daarvoor verschillende materialen zoals acrylaat, stickermateriaal ect. Zijn werk is realistisch en surrealistisch. Gerard heeft vier maal geëxposeerd in de Hofboerderij en verder in het hele Westland en omstreken. Hij is lid van de Westlandse kunstenaarsvereniging WIT.

Van hem is ook werk buiten te zien, zoals de vogels in 's Gravenzande en de kikker in Naaldwijk. Verder ontwierp hij het interieur van de Machutuskerk in Monster, zoals het altaar, de stoelen, de katheder en de credenstafel. Voor het kerkhof maakte hij een bronzen beeldje.

 

Albert Dekker is een amateur kunstenaar uit Monster. Hij heeft altijd veel belangstelling gehad voor schilderkunst, en vooral het impressionisme heeft zijn belangstelling. Met het zelf, actief schilderen, begon hij 10 jaar geleden. Hij volgde een cursus bij de Cultuurschuur in Monster en krijgt hij af en toe wat tips van plaatsgenoot Gerard Smits, die hem ook aanwijzingen geeft over perspectief en verhoudingen. Gevraagd of hij ooit nog schilderles heeft gehad, zegt Dekker: “Ik heb geen les gehad, maar ik ben mijn  leermeester Gerard Smits, wel veel dank verschuldigd.